Mii de Câini Comunitari Sunt Ucişi pe Scară Largă

Humane Society International


  • Gabriela Sauciuc/istock

Cu acordul Guvernului român, mii de câini comunitari sunt ucişi pe scară largă. Cu toate acestea, uciderea în masă ca o strategie de control a câinilor este inumană şi ineficientă. În schimb, un program de sterilizare şi vaccinare este o modalitate mai bună de a crea condiţii armonioase atât pentru oameni, cât şi pentru câinii fără stăpân din România.

Î: De ce uciderea în masă nu va rezolva problema câinilor vagabonzi în România?

R: Astfel de programe de a ucide câinii de pe străzi pentru a stopa înmulţirea lor au fost începute de nenumărate ori în ţări din lumea întreagă. Faptul că aceste iniţiative nu au avut succes poate fi văzut în realitate: în prezent, în toată lumea, există peste 300 de milioane de câini care trăiesc pe străzile oraşelor şi în diferite comunităţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că “nu există nicio dovadă că eliminarea câinilor vagabonzi printr-un program de acest fel are vreun impact semnificativ asupra densităţii populaţiei de câini sau în răspândirea rabiei.”

Î: Ce ţări, care s-au confruntat cu un număr mare de câini maidanezi, au reuşit să rezolve problema într-o manieră eficientă şi umană?

R: Humane Society International a dezvoltat un program important de sterilizare şi lucrează cu guverne din Panama, Bhutan, Filipine, India şi Mauritius. În Bhutan, peste 50.000 de câini comunitari (ceea ce reprezintă 80 la sută din populaţie) au fost sterilizaţi şi vaccinaţi împotriva rabiei. Guvernul regal din Bhutan a susţinut şi a instruit noi medici veterinari pentru a se menţine în continuare această rată crescută a sterilizării câinilor fără stăpân. În plus, s-a arătat foarte mulţumit de schimbările între interacţiunea om-câine (de exemplu, în timpul nopţii, acele lătraturi continue care deranjeau şi turiştii au fost reduse considerabil, iar aceştia se pot bucura acum de un somn odihnitor).

Autorităţile din Chennai, Madras, în India, s-au confrutat mult timp cu această problemă. Metoda lor de prindere şi ucidere a câinilor, număr care ajunsese pe zi la 135 de câini capturaţi şi omorâţi, nu a avut un impact vizibil asupra populaţiei de câini. În 1995, au fost de acord să încerce programul de sterilizare. Până în anul 2000, au înregistrat 17 persoane decedate din cauza rabiei, număr care a scăzut semnificativ, de la 120 de decese în 1996. În 2008, în Chennai nu s-a mai înregistrat niciun deces uman provocat de rabie, iar programul continuă şi astăzi. În Jaipur, o destinaţie turistică populară, există un program similar prin care s-a rezolvat şi problema deceselor umane cauzate de muşcăturile câinilor vagabonzi bolnavi de rabie.

Î: Cum ajută sterilizarea/castrarea la gestionarea populaţiei de câini?

R: Când se face în mod efectiv, un astfel de program oferă o modalitate non-letală de a face faţă unui număr mare de câini, reduce numărul câinilor care trăiesc pe străzi şi îmbunătăţeşte starea de sănătate a celor rămaşi. Sterilizarea şi reîntoarcerea lor pe străzi permite în timp o reducere naturală, în stradă rămânând câinii cei mai prietenoşi. Am observat că oamenii îi privesc pe aceşti câini (identificaţi printr-o crotalie) cu mai multă îngăduinţă, iar interacţiunea dintre om şi câine este îmbunătăţită (de exemplu, numărul cazurilor de persoane muşcate de câinii comunitari a scăzut mult).

Î: Uciderea câinilor maidenezi nu rămâne totuşi o soluţie rapidă şi ieftină?

R: Uciderea lor este deseori brutală şi provoacă o mare suferinţă. Nu este nici foarte ieftină şi, cum susţine declaraţia OMS, nu este nici eficientă. Câinii care scapă şi rămân pe străzi sunt de cele mai multe ori greu de găsit şi de prins şi se înmulţesc mai mult, astfel că numărul lor nu va scădea, ci va creşte. Folosind fondurile pentru uciderea în masă spre programe strategice de sterilizare şi vaccinare este mult mai rentabil şi eficient. La început, un astfel de program poate necesita fonduri mai mari, dar este o investiţie care, pe lângă scăderea numărului câinilor de pe străzi, duce şi la creşterea siguranţei publice şi la existenţa unor comunităţi în care se poate trăi mai bine.

Î: Poate muşca un câine sterilizat?

R: Da, poate muşca. Totuşi, din datele noastre pe care le colectăm din toată lumea este mult mai puţin probabil ca un câine sterilizat să muşte. Comportamentul de reproducere, care este principala cauză a agresivităţii câinilor, este eliminat la câinii sterilizaţi. Autorităţile ar trebui să dezvolte şi programe de rezolvare a problemelor cauzate de câinii agresivi, iar oamenii să fie instruiţi şi descurajaţi în păstrarea acestora. Calgary, Canada, a dezvoltat cu mult succes un astfel de program şi este unul din oraşele în care aceste incidente sunt extrem de rare (detalii pot fi văzute aici: www.calgary.ca/animalservices). În Jaipur, India, unde aproape 15 ani am susţinut programul de sterilizare a câinilor, numărul cazurilor de persoane muşcate de câinii comunitari a scăzut de la 700 la 200 la un număr de 100.000 de persoane. Credem că acesta este un rezultat al programului de sterilizare.

View this page in English.